Spiegellassen, een vak apart
Voor het maken van verbindingen tussen delen van dezelfde of verschillende soorten kunststof worden diverse methoden en technieken gebruikt, zoals bijvoorbeeld ultrasoon, flensverbinding, heetgaslassen, draadlassen en extrusielassen. In dit blog gaan we wat dieper in op een andere techniek, namelijk het spiegellassen. Dit is een van de lasmethoden die we bij RKT veel toepassen, zowel in de werkplaats als op locatie.
HDPE en PP
Het bijzondere aan spiegellassen is dat het een zeer betrouwbare, veilige en uiterst sterke verbindingstechniek die geschikt is voor kleine tot heel grote diameters (tot wel 1400mm!). De techniek wordt met name toegepast bij het verwerken van de kunststoffen HDPE en PP, en in het bijzonder voor plaatmateriaal en leidingwerk.
Het lasproces
Bij spiegellassen (ook wel stuiklassen genoemd) verhitten we twee lasvlakken, bijvoorbeeld twee leidingdelen, met een zogenaamde lasspiegel. Voordat we dat doen worden beide delen afgevlakt om ze precies passend te maken. Daarna plaatsen we de spiegel ertussen. Deze spiegel is een metalen plaat die verhit wordt tot ongeveer 210 graden, wat het versmeltingspunt van de kunststof is. Als de lasvlakken voldoende zijn verhit wordt de lasspiegel verwijderd en de twee delen met kracht op elkaar gedrukt.
De Ril
Tijdens het lasproces ontstaat er aan de binnen- en buitenkant van de buis een zogenaamde lasril. In sommige gevallen is het wenselijk dat deze wordt verwijderd, bijvoorbeeld bij mantelbuizen waar glasvezel of andere leidingen doorheen worden geschoven. Met een lasrilverwijderaar wordt de ril verwijderd vlak nadat de las is gemaakt, wanneer het materiaal nog zo'n 200 graden is.
Spiegellassen met een hydraulische lasmachine in de werkplaats
Kostbare tijd besparen met de lasmachine
Het afkoelen van de las vraagt, afhankelijk van de diameter en wanddikte, tijd. Dit kan bij een flink formaat buis oplopen tot zo'n 2 uur. Om deze kostbare tijd niet verloren te laten gaan zetten we meerdere spiegellasmachines in. Omdat we van alle spiegellasmachines minstens twee exemplaren beschikbaar hebben, kan in de afkoeltijd van de eerste las al met de volgende begonnen worden. Zo wordt de doorlooptijd van projecten verkort. De lasmachines Butterfly en Grashopper zijn in eigen beheer ontwikkelde mobiele lasmachines, geschikt voor buizen vanaf Ø 500 t/m Ø 710.
Mobiele lascontainers
Een andere manier om de productiviteit te verhogen is de inzet van een of meer mobiele lascontainers. Hierin kunnen meerdere lasmachines worden opgesteld. In de lascontainer hebben de lassers minimaal twee lasmachines tot hun beschikking. Hierdoor kunnen zij al aan de volgende las beginnen, terwijl de voorgaande nog staat af te koelen.
De Butterfly lasrobot in actie op de Maasvlakte
Bijzondere vormen
Niet alle buizen zijn altijd rond van vorm. Zo zijn sommige rioolbuizen eivormig. Wanneer deze niet door open opgraving kunnen worden vervangen wordt soms gekozen om een kunststof in de betonnen leiding te schuiven. Ook deze moeten dan uiteraard eivormig zijn. Voor dit soort opdrachten worden onze machines omgebouwd om de eivormige buis te kunnen lassen.
Veilig, betrouwbaar en milieuvriendelijk
Spiegellassen is dus een veilige en zeer betrouwbare verbindingstechniek voor een groot diameterbereik. Daarbij komen er tijdens het proces geen schadelijke dampen vrij. Dat maakt deze lasmethode ook nog eens een van de meest milieuvriendelijke.